Itt vagy: » Újdonságok » Honnan ered a nagyobb mennyiségű vízkülönbség a tömbházlakók számláin?

Honnan ered a nagyobb mennyiségű vízkülönbség a tömbházlakók számláin?

 

Közüzemek Rt. Sepsiszentgyörgy - Kovászna megyei regionális szolgáltató a törvény előírásainak megfelelően, a közterületen fekvő aknában felszerelt fővízórát olvassa le, és a mért mennyiséget elossza a tömbház, vagy lépcsőház lakosaira, a lejelentett vízmennyiség szerint, amire még rászámolja a lakosságarányos különbözetet. A fogyasztók által lejelentett mennyiség legtöbb esetben kisebb, mint a fővízóra által mért elhasznált vízhozam.

Sajnos vannak olyan fogyasztóink, akik nagyon rég jelentettek vízfogyasztás mérést, illetve vannak, akik többszöri felkérésre sem engedik be a vízóra-leolvasót. Az idő során az ilyen fogyasztóinknál elég nagy mennyiségű le nem jelentett, de elhasznált víz gyűl fel, amit a többi lakó fizet ki. Ez a legfőbb oka a nagy mennyiségű vízkülönbségnek a számlán.

Van egy másik jelenség is, ami egy kis különbséget eredményez a mért és lejelentett mennyiségek között. A fővízóra és alórák mérése között egy minimális mérési különbség létezik, amit a fővízóra nagyobb érzékenysége okozza. A főóra sokkal érzékenyebb és pontosabb, mint az alacsonyabb hozamú elosztók, vagyis az alórák. Ahogy egy csapot megnyitunk, a fővízóra azonnal mér, míg az alóra pár szekundummal később reagál.

Egy harmadik ok, ami különbséghez vezet abból adódik, hogy a fogyasztók többsége hajlamos lekerekíteni a fogyasztást mérő vízórán található piros számokat. Ennek következtében a fővízóra leolvasása és az alórák leolvasása között, ha még egyidőben történnek is, mindig lesz különbség, hiszen a fővízóra pontosan, a valós fogyasztást méri.

Szeretnénk a fogyasztóinkkal tudatosítani, hogy a többlet nem a közterületen történő csőtöréskor elfolyt víz mennyiségnek a kiszámlázását jelenti (hiszen az a szolgáltató költségét terheli), hanem azt a különbséget, ami az egyes fogyasztók vízórájának nem leolvasásából, össze-vissza lejelentésekből és a vízórák érzékenységéből összeadódik.

A megyénkben sok településen lakóbizottság működik, ezért ott a lakóbizottság elnöke végzi el / ellenőrzi a belső vízmérők leolvasását és lejelentését. Ugyanakkor, vannak olyan tömbházak, ahol egy úgynevezett közös képviselőt jelöltek ki a lakók, és ez a személy olvassa és jelenti le a vízórákat, illetve tudunk olyan esetről is a megyén kívül, ahol egy külsős cégnek fizetnek a lakók, hogy az olvassa és jelentse le családonként az elhasznált vízmennyiséget.

Kézdivásárhelyi pénztár

Kézdivásárhelyi pénztár

A Közüzemek RT. tájékoztatja kedves ügyfeleit, hogy 2020. október 5-től a kézdivásárhelyi kirendeltségen lévő pénztára a következő program szerint lesz nyitva: 

Hétfő - Szerda - Péntek 

10:00 - 13:00