Sunteți aici: » Noutati » Blocaje în sistemul de canalizare

Blocaje în sistemul de canalizare

Se întâmplă tot mai des ca pompele de canalizare să sufere avarii majore ca urmare a faptului că locuitorii aruncă în toalete deșeurile care ar trebui să ajungă la gunoi. Pe lângă pompa avariată din cauza unor portocale aruncate în urmă cu câteva luni
în canalizarea din localitatea Sântionlunca, angajații Gospodărie Comunală SA colectează frecvent cantități importante de materiale textile, bucăți de lemn, blană de animale și resturi de alimente.

„A devenit o rutină să le amintim locuitorilor că nu trebuie să arunce orice în sistemul de canalizare. La Sfântu Gheorghe, ultimul blocaj a avut loc din cauza unei persoane care a aruncat la întâmplare deșeuri”, spune cu dezamăgire directorul operatorului regional Gospodărie Comunală SA, Kozsokár Attila.
Locuitorii se plâng de faptul că scurgerea toaletei nu mai funcționează cum trebuie, sau canalizarea se revarsă în stradă. Deșeurile aruncate la voia întâmplării duc la scurtcircuitarea electropompelor. Mai mult, uneori remedierea acestor blocaje
implică spargerea asfaltului.

„Spargerea asfaltului bun este o mare pagubă dar, din păcate, de multe ori este inevitabilă”, spune Kozsokár Attila.
Din păcate au existat și situații în care firmele care au reparat drumurile, au asfaltat gurile de canalizare: „În astfel de situații, utilizăm detectoare și hărți, iar dacă este necesar, facem și o inspecție video, pentru a depista unde este problema, unde
duce conducta”
, explică directorul, potrivit căruia, în timpul unor astfel de intervenții adesea sunt descoperite și conducte care nu figurează pe niciun plan.

Racordări ilegale
Sunt multe necunoscute în subteran, afirmă Kozsokár Attila. Exista pe vremuri și o practică în rândul unor proprietari ai caselor de locuit, de a „aranja” să fie racordaţi la rețeaua de canalizare și de evacuare a apelor pluviale. Astfel, în conducta pentru
apă pluvială intra apă menajeră, şi invers, motiv pentru care și Garda de Mediu s-a autosesizat.
„Aceste conducte sunt în curs de a fi eliminate, majoritatea sunt vechi de zeci de ani, în cadrul unor lucrări viitoare. Între anii 70 și 90 lucrările au fost făcute astfel încât apele pluviale și cele menajere ajungeau în aceeași rețea. Această problemă afectează în principal municipiul Sfântu Gheorghe, dar nu numai. Problema este una de mediu: apa de ploaie nu necesită tratare sau purificare, însă apa menajeră da. Acolo unde au avut loc renovări, le-am separat pe cele două, dar nu aș îndrăzni să bag mâna în foc că nu mai există astfel de suprapuneri în rețeaua veche”, afirmă directorul.

Capace de canalizare
În ceea ce privește gurile de canalizare, directorul Gospodărie Comunală SA spune că produsele ieftine provoacă o sumedenie de probleme, fiind cele care produc zgomot sub roțile autoturismelor. De regulă, garniturile ar trebui să reziste chiar și câțiva ani, însă se uzează rapid și încep să producă zgomot. Operatorul regional încearcă remedierea acestei probleme. În trecut erau utilizate mai multe garnituri, iar de câțiva ani se folosesc materiale compozite în loc de metal,
astfel fiind redus zgomotul în trafic.

Somație

Somație

Prin prezenta vă somăm asupra faptului că în termen de 3 luni de la primirea prezentei somații aveți obligativitatea, în conformitate cu prevederile Legii serviciului de alimentare cu apă și de canalizare nr. 241/2006 și Nota de constatare a Gărzii de Mediu nr.13414/19.06.2019, racordarea la rețeaua de canalizare acolo unde există  rețea de canalizare,  în caz contrar, suntem nevoiți  să ne adresăm, în termen de 30 de zile, Gărzii Naţionale de Mediu, cu precizarea că persoanele vinovate riscă o amendă cuprinsă între 2.000 şi 4.000 de lei.

Vă prezentăm articolele din Legea 241/2006 –republicată, care fac referire la acest lucru:

  • Art. 31. pct. (14) Utilizatorii, persoane fizice sau juridice, inclusiv cei care au sisteme proprii de alimentare cu apă, au obligația de a se racorda la sistemele publice de canalizare existente sau nou-înființate, daca aceștia nu dețin stații de epurare avansată care respectă condițiile de descărcare a apelor epurate în mediul natural.
  • Art. 39. pct. (5) Constituie contravenție nerespectarea de către utilizatori a prevederilor art. 31 pct. (14) și se sancționeaza cu amenda de la 2.000 lei la 4.000 lei.
  • Art. 40. pct. (2) Constatarea contraventiei și aplicarea sancțiunii prevăzute la art. art. 39 pct. (5) se face de către personalul împuternicit al Gărzii Naționale de Mediu.

Unde nu există rețele de canalizare, până la realizarea lor, utilizatorii sunt obligați să colecteze apă uzată în bazine etans vidanjabile sau ministații de epurare care sunt construite si exploatate astfel încăt să nu se aducă prejudicii mediului și stării de sănătate a populației.

Vidanjarea apelor uzate se va face de către operatorul regional sau de către un agent economic autorizat care a obținut de la operator acceptul privind locul și condițiile de evacuare a apelor uzate provenite din procesul de vidanjare pe bază de contract.