Sunteți aici: » Noutati » Gospodărie Comunală SA înlocuiește 1.500 de contoare de apă la Sfântu Gheorghe

Gospodărie Comunală SA înlocuiește 1.500 de contoare de apă la Sfântu Gheorghe

La Sfântu Gheorghe, schimbarea contoarelor de branșament amplasate în exteriorul blocurilor de locuit se va desfășura treptat, în funcție de condițiile meteorologice, dar consumatorii nu vor fi afectați în mod direct. În mai multe locații din municipiul Târgu Secuiesc aceste lucrări sunt deja în derulare. 

Consumul de apă se măsoară cu ceasuri de precizie variabilă, de la contoarele de apă mai puțin sensibile – din categoria A, pe care le găsim în interiorul locuințelor, și până la contoarele din categoria C sau chiar mai avansate, eficiente chiar și în a măsura fiecare picătură de apă.

Directorul Gospodăriei Comunale S.A, Kozsokár Attila, subliniază că este important ca și  citirea contoarelor individuale să se realizeze cu precizie, pentru că în acest fel se va factura doar cantitatea de apă consumată, însă înlocuirea contoarelor principale are cu totul alt scop.

Furnizorul de servicii are obligația legală de a instala instrumente testate, care îndeplinesc toate cerințele metrologice și oferă măsurători cu precizie, iar în cazul municipiului Sfântu Gheorghe, înlocuirea celor 1.500 de contoare de apă se face după ce în ultimii 7 ani au fost instalate noi ceasuri pe rețeaua de apă recondiționată, în cadrul unui proiect finanțat prin fonduri europene.  

Gospodărie Comunală S.A. atrage atenția că schimbarea periodică a apometrelor nu ar trebui neglijată nici în cazul consumatorilor casnici, deoarece în timp acestea se deteriorează, își pierd din precizie, ajungând adesea să indice mai mult decât consumul real. Un contor de apă pentru consumul casnic poate fi achiziționat la prețul de 55 de lei și este ușor de înlocuit, așadar costurile sunt mici, iar investiția este amortizată în scurt timp.   

La Târgu Secuiesc a început deja instalarea contoarelor de apă cu citire prin radio (automată) pe liniile de distribuție din scările de bloc, dar asta nu înseamnă că măsurătorile se vor face  computerizat (de la distanță), chiar dacă și acest lucru este posibil, ci datele vor fi colectate la fața locului, cu ajutorul unui dispozitiv de scanare.

Kozsokár Attila subliniază că utilizatorii care nu au instalate contoare proprii de apă sunt nevoiți să achite periodic o sumă forfetară, iar consumul stabilit prin lege este semnificativ mai mare decât cel real. Astfel, este în interesul locuitorilor de la bloc să își instaleze apometre, chiar dacă acest lucru ar presupune anumite lucrări de proiectare, iar în cazul în care este posibilă asocierea mai multor locatari, costurile ar fi mai accesibile. 

 

Somație

Somație

Prin prezenta vă somăm asupra faptului că în termen de 3 luni de la primirea prezentei somații aveți obligativitatea, în conformitate cu prevederile Legii serviciului de alimentare cu apă și de canalizare nr. 241/2006 și Nota de constatare a Gărzii de Mediu nr.13414/19.06.2019, racordarea la rețeaua de canalizare acolo unde există  rețea de canalizare,  în caz contrar, suntem nevoiți  să ne adresăm, în termen de 30 de zile, Gărzii Naţionale de Mediu, cu precizarea că persoanele vinovate riscă o amendă cuprinsă între 2.000 şi 4.000 de lei.

Vă prezentăm articolele din Legea 241/2006 –republicată, care fac referire la acest lucru:

  • Art. 31. pct. (14) Utilizatorii, persoane fizice sau juridice, inclusiv cei care au sisteme proprii de alimentare cu apă, au obligația de a se racorda la sistemele publice de canalizare existente sau nou-înființate, daca aceștia nu dețin stații de epurare avansată care respectă condițiile de descărcare a apelor epurate în mediul natural.
  • Art. 39. pct. (5) Constituie contravenție nerespectarea de către utilizatori a prevederilor art. 31 pct. (14) și se sancționeaza cu amenda de la 2.000 lei la 4.000 lei.
  • Art. 40. pct. (2) Constatarea contraventiei și aplicarea sancțiunii prevăzute la art. art. 39 pct. (5) se face de către personalul împuternicit al Gărzii Naționale de Mediu.

Unde nu există rețele de canalizare, până la realizarea lor, utilizatorii sunt obligați să colecteze apă uzată în bazine etans vidanjabile sau ministații de epurare care sunt construite si exploatate astfel încăt să nu se aducă prejudicii mediului și stării de sănătate a populației.

Vidanjarea apelor uzate se va face de către operatorul regional sau de către un agent economic autorizat care a obținut de la operator acceptul privind locul și condițiile de evacuare a apelor uzate provenite din procesul de vidanjare pe bază de contract.